MANJPLENIČARSTVO s KOMUNIKACIJO IZLOČANJA

Začnite z novorojenčkom
ali majhnim dojenčkom


Izločanje in odvajanje sta temeljni fiziološki aktivnosti vsakega človeka, tudi novorojenega.

Podkrepite se z znanjem in z enostavnimi koraki otroku omogočite zaznavanje njegovih osnovnih potreb.


Želim izvedeti več

Kako do uspešne prakse manjpleničarstva?Kaj je manjpleničarstvo?

Alternativa splošno sprejeti praksi previjanja je manjpleničarstvo s komunikacijo izločanja (KI). To je osnovna oblika učenja nadzora nad izločanjem in odvajanjem in nam danes lahko pomaga kot zgodnje privajanje na kahlico, saj je to praksa, ki poglablja komunikacijo, odstira intuicijo in ozavešča o sonaravnem ter trajnostnem življenju.

Glavni namen manjpleničarstva je, da dolgoročno olajša negovanje dojenčka, saj ga s to prakso naučimo, da plenica ni stranišče, temveč le pripomoček za lovljenje nezgod.
Vključuje prepoznavo znakov, s katerimi otrok v zgodnjem obdobju sporoča staršu, da mora izločati ali odvajati. Ko starš postane pozoren na dojenčkove znake izločanja in odvajanja, se pričakuje skrben odziv s strani starša.


Read more
 

Strokovna izobrazba

Za pridobitev naziva mag. zdr. nege sem zaključila 5 letni bolonjski študij Zdravstvene nege na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Iz področja manjpleničarstva pri novorojenčkih sem tudi magistrirala z odliko.


Certificirana Go Diaper Free svetovalka za manjpleničarstvo

Željo po poglobljenem znanju, ki ne temelji le na lastni izkušnji sem leta 2020 potešila z izobraževanjem pri Andrei Olson iz Go Diaper Free.Samostojna raziskovalka montesori pedagogike

V poplavi pedagoških pristopov sem se najbolje znašla v Montessori pedagogiki. Znanje sem poglobljala v programu Dom po meri otroka pri Mojci Košič iz Montessori doma.
Pridobljeno znanje in izkušnje vpeljujem v družinski vsakdan, pravtako pa tudi v odnos z vsakim sočlovekom, tako otrokom kot z odraslim in starostnikom.


Sonaravni in trajnostni način življenja

Življenje je prepleten sistem in ljudje smo del njega, del narave. Osnova vsega, kar počnem je prav ljubezen do vsega, kar nas obdaja in zato je življenje po permakulturnih in biodinamičnih načelih moj temelj. Živim na Rodovnem posestvu Naša hiša, kjer se z družino vsakdan trudimo za sočutenejši in prijaznejši jutri.Strokovna izobrazba

Za pridobitev naziva mag. zdr. nege sem zaključila 5 letni bolonjski študij Zdravstvene nege na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Iz področja manjpleničarstva pri novorojenčkih sem tudi magistrirala z odliko.


Certificirana Go Diaper Free svetovalka za manjpleničarstvo

Željo po poglobljenem znanju, ki ne temelji le na lastni izkušnji sem leta 2020 potešila z izobraževanjem pri Andrei Olson iz Go Diaper Free.


Samostojna raziskovalka montesori pedagogike

V poplavi pedagoških pristopov sem se najbolje znašla v Montessori pedagogiki. Znanje sem poglobljala v programu Dom po meri otroka pri Mojci Košič iz Montessori doma. Pridobljeno znanje in izkušnje vpeljujem v družinski vsakdan, pravtako pa tudi v odnos z vsakim sočlovekom, tako otrokom kot z odraslim in starostnikom.


Sonaravni in trajnostni način življenja

Življenje je prepleten sistem in ljudje smo del njega, del narave. Osnova vsega, kar počnem je prav ljubezen do vsega, kar nas obdaja in zato je življenje po permakulturnih in biodinamičnih načelih moj temelj. Živim na Rodovnem posestvu Naša hiša, kjer se z družino vsakdan trudimo za sočutenejši in prijaznejši jutri.

Predavanja in izobraževanja