Kdo sem?


Dobrodošli v mojo virtualnost, kjer delujem kot anjastazija🌱

Ime mi je Anja. Sem hči Olge, vnukinja Marije in Marije, pravnukinja Ane, Marije; naprej še raziskujem. Moja reka je Savinja, moja gora je Grmada nad Celjem.
Opisati sebe mi ni najlažje.
Sem prijateljica smrti in rojstva. Bolj prve kot druge, a sta obe neločljivo povezani. Obe sta prehod in preporod.
S prvo smrtjo sem se zgubila, drugi dve (družinski) sprejela, mnogo sem jih v srcu pospremila, z zadnjo sem se predala življenju in ugledala darilo smrti.
S prvim porodom sem se rodila v mamo, z drugim pa sem odrasla v žensko.
Prvi porod mi je srce odprl na široko, drugi mi je dal moč, da zaživim svoje poslanstvo.
Divja sem se že rodila, a dolgo časa tega nisem znala živeti. Divjemu otroku je težko. Šele v zadnjih letih tretjega desetletja na Zemlji, to divjost prepletam s harmonijo življenja v ženskem telesu.
Moje korenine so v naravi. Živim na gozdni jasi, kjer vzgajam, ljubim, podpiram, se vključujem v opravila. Globoko ljubim gore. Vesela sem, da me čakajo, da se nekoč vrnem k njim. Na vrh rada dostopam po klinih in sestopam po poteh. V gorah sem prvič prepoznala svojo močno intuicijo.
Delujem ciklično, ubrano z letnimi časi zunaj in znotraj mene. To zahteva ogromno poslušanja same sebe in prilagajanja dejavnosti ter obveznosti. Lepo je poznati ta del ritmov narave in sebe, a je težko tako delovati v tem svetu. Občutek imam, da je življenje premnogih na hitrem vlaku, jaz pa hodim okrog na oslu.
Na prvo žogo sem lahko glasna, v globjih odnosih pa nežna, ranljiva in globoko hvaležna.
Potrebuje kdo predalček? Po HD sem projektor 3/5.
Sem vključojoča, a tu vedno bolj previdna. Včasih sem orkan.
Vedno sem ljubezen.

Kot anjastazija🌱 vam pomagam, da željo po spoštljivem starševstvu zaživite v resničnem življenju.

Podprem vas lahko preko
+ IGRALNIH URIC v Celju,
+ spoznavanja z MANJPLENIČARSTVOM s komunikacijo izločanja ali
+ kot svetovanje pri dojenju

Moje močno področje in prednost je, da kar učim, tudi živim!


IGRALNE URICE vam ponudijo prostor za poglobljen odnos z vašim otrokom in za odkrivanje ter sidranje vaše družinske modrosti.

Z MANJPLENIČARSTVOm spoznate alternativno prakso previjanja v plenice, odprete se nečemu novemu, se globje povežete z dojenčkom in še okolju prijaznejše delujete. KOMBO!

Če ste se znašli v začaranem krogu težav in izzivov z dojenjem pa vam lahko pomagam z individualnim SVETOVANJEM PRI DOJENJU na vašem domu.

Mnenja zadovoljnih staršev

 • Anže
  Kaj je pridobil moj otrok?.
  Mislim, da je moj otrok pridobil izkušnjo kako se igrati v prostoru kjer je več otrok in kjer niso vse igrače na voljo le njemu.

  Kaj sem pridobil/a kot starš?
  Pridobil sem znanje glede reševanja že zgoraj omenjenih "konfliktov". Tudi to, da se bo otrok z neko igračo sam "naučil" igrati, brez da mu to kažemo mi, ali pa bo iz nje razvil čisto neko drugo igro.
  Anže
 • Tjaša Š.
  Na Anjo sem se obrnila, ker sem sama imela v zvezi z dojenjem kar nekaj dvomov in strahov. Njeno svetovanje je bilo zelo korektno, toplo in zelo hitro me je pomirila. Njene lastne izkušnje ter znanje nadgrajuje z vsakim svetovanjem. Vsak nov tandem mama-otrok ji širimo nabor, s katerim še bolje svetuje naprej. In tega se sama zaveda in se tudi zahvali, kaj jo naučimo hkrati nazaj. To pri njej izjemno spoštujem. Hvala, Anja.
  Tjaša Š.
 • Ajda P.
  Kot mama lažje razumeš kaj ti otrok želi sporočiti, otrok pa je slišan in zato ohranja to komunikacijo. Tudi sorojenca rada zraven sodelujeta in se veselita vsakega 'ujema' in veselo praznita čebriček. Anja pa tako preprosto in sočutno razloži teorijo in prakso, da jo z zanimanjem poslušam.
  Ajda P.
 • Katja D.
  Čudovita skupina. Meni zelo dobra, življenjska predavanja. Počutiš se sprejeto in uvidiš da nisi ˝sam˝, da imajo tudi drugi težave, ki pa niso nerešljive. Sproščeno smo se pogovorile, brez zadržkov, obsojanj, bile skupaj v solzah in smehu. Ostati moramo močne zase in za svoje bližnje, če ne gre pa si brez zadržkov poiskati pomoč. Saj veste drage mame: zmoremo!
  Katja D.
 • mami Anja
  Ti si res od A do Ž ali Žnj še za vse ostale abecede. Všeč mi je, da te žene ta energija. Celotni program pa preseže paniko ali skrb mame, ker te opremi na vseh ravneh. In zame najboljše, da so avdio izročki in jih poslušam kot podcaste, kar pomeni, da mimogrede dobim ta veeelik paket za male ritke. Pa tako ljubeč je do njih. Hvala! 🙏🏻💗
  mami Anja
 • samo mama Juta
  Za vedno ti bom neizmerno hvaležna za vso podporo, ljubezen, znanje in optimizem v najlepših in najtežjih trenutkih mojega življenja. Hvala, da si edina verjela vame in Nejca, da nama je dojenje steklo. Brez tvoje pomoči, bi takrat obupala. Vlila si mi moč in zaupanje vase, da sem se lahko suvereno lotila tudi najtežjih izzivov materinstva. Zaradi tvoje ognjevitosti in odločnosti, sem lahko trdno stala za lastnimi odločitvami tudi, ko so me ostali skušali streti z svojimi "dobronamernimi nasveti". Pokazala si mi pot v starševstvo, ki je tako ljubeča, spoštljiva in preprosta. Naravnost čudovita si!
  samo mama Juta
 • samo mama Juta
  Zarad tebe je vsem padla čeljust dol, ko so vidli, da zna moj dojenček kakat k tavelk.
  samo mama Juta
 • Jaka
  Kaj je pridobil moj otrok?.

  POGLOBLJENO ZAUPANJE.

  Kaj sem pridobil/a kot starš?

  Mirnost, odločnost in spoštljivost pri komunikaciji z otrokom in predvsem v komunikaciji z ostalo okolico.

  Jaka
 • Larisa, 33 let
  Brez tebe, Anja, bi že v prvih dneh obupala nad dojenjem in se podredila pritiskom flaške. S skrbnimi, čustvom in situaciji prilagojenimi besedami si vedno znova poskrbela, da sem se borila naprej, da je dojenje postalo prijetno in da še danes dojim skoraj dvoletnico. Hvaležna sem, da sta se najini poti križali, saj si ne upam niti pomislit kakšna mama bi bila brez podpore tvojega bogatega komplementarnega znanja o dojenčkih, malčkih in novorojenih mamah.
  Hvala ti za vse.
  Larisa, 33 let
 • Maruša
  Men je blo tole manjpleničarstvo res lif changing. Sploh po tem k sem naletela na tebe in ta pojem manj- in ne brez k sem ga najprej spoznala, ker me je res bremenil. Mislim da sem prvič nate naletela k si snemala videe in sem potem poslušala tvoje predavanje 5-18m. Moja hči je bila takrat stara 6m in mela sem izzive, ki jih nisem znala se lotit. Do takrt sem ze razvila nek selektiven um ker sem kar nekaj sredstev namenila izobraževanjem k so me zanimala. Uglavnm tvoj pristop je tak mama-mami, topel in tko kot da bi skupaj sedele v dnevni in se pogovarjale o dilemah. Tvoja energija me sploh prtegne, tko celostno se lotiš vsega, od samih priprav, napotkov, nasvetov, fb skupine. Všeč mi je ker se najprej tko fiziološko lotiš in razložiš samo temo lulanja, potem pa približaš prakso tako a je izvedljiva in ne utopična. Ker mene je dejansko pojem brezpleničarstvo začel omejevat in sem bla čist obsedena okol tega k je bla moja hči okol 4m. Moja hči do svojga 24m ni imela nobenih težav z izločanjem, hitro je postalo del dnevne rutine, dobro se je obneslo v kombinaciji s pralnimi plenicami in moj partner je prav tako navdušeno sodeloval. Zdej to tko mal preveč verjetno zagreto priporočam naprej, tebe bi pa v priv vrsti priporočila res vsem mamicam, zaradi načina tvojega dela in podajanja informacij. Pač čuti se, da ti to resnično živiš in potem je inspirativno tudi za vse ostale.
  Maruša
 • mami Teja
  Predavanja so bila izredno koristna, najbolj mi je bilo všeč, ker Anja ni vsiljevala svojega mnenja, ampak se je na predavanja res dobro pripravila in podajala strokovno utemeljena dejstva. Hkrati je to počela na zelo prijeten način, tako da je bilo res užitek poslušati in sodelovati na predavanjih. Kot novopečena mamica sem tako izvedela veliko uporabnih informacij - nekako si bolj pomirjen glede neke tematike, potem ko toliko izveš. Še posebej sem si zapomnila predavanje o igri in kaj so pravzaprav za otroka igrače. Zelo lepo je bilo tudi to, da smo bile vse vključene v debato, če smo želele, slišale smo mnenja drugih mamic, njihove izkušnje.. in to je neprecenljivo. Hvala še enkrat!
  mami Teja
 • Mamica Katja
  Všeč mi je individualni pristop, dostopnost Anje in razumljivo podajanje čisto novih informacij. Predavanje sem si ogledala preden sem praktično zakorakala po poteh manjpleničarstva. Odpre ti čisto novo poglavje. Znanje in razumevanje pa sta ključna za potek manjpleničarstva. Ni lahko, vendar vsako odvajanje izven plenic prinese veliko veselja- tako mamici kot otroku.
  Mamica Katja
 • Mamica N.
  Vsec mi je podajanje vase vsebine o manjplenicarstvu, saj se vse zdi tako preprosto :) Res znate motivirati na pravi nacin in da se vztrajnost obrestuje. Popolnoma drugace gledam sedaj na manjplenicarstvo in to v dobrem smislu. Vedno sem se lahko obrnila na vas, ko sem potrebovala nasvet za kar sem zelo hvalezna.  Z nasveti ste mi pomagali, da sem se ne 15. mesecnico navadila na izlocanje v kahlico. 
  Mamica N.
 • Mami Marina
  Zelo sem vesela, da sta se najini poti srečali, saj sem na tak način sploh izvedela za metodo manjpleničarstva. Zahvaljujoč tebi, je moja 4 mesečna hčerka svobodna pri izločanju.  Všeč mi je predvsem to, kako predstaviš metodo manjpleničarstva, ki jo marsikdo napačno poimenuje - brezpleničarstvo. Priznam, tudi sama sem se prestrašila ob tej besedi, saj sem si predstavljala dosti več dela s samo metodo in nisem verjela v uspeh. Ko sem prisluhnila tebi, ki tako pomirjeno poveš zakaj pravzaprav gre, da se starši dejansko sami odločimo kdaj in kako, pa sem se opogumila tudi sama. In res si več ne predstavljam, da bi moja hčerka neprestano izločala v plenico, ko pa je tako vesela in sproščena, ko lahko izloča izven nje. Zelo dobro denejo tudi nasveti iz prve roke, kako si ti to počela pri svoji hčerki.
  Mami Marina
 • Daša F.
  S pomočjo Anje in njenih koristnih nasvetov, nam je uspelo, da smo našega 2-letnika odvadili plenic. Če bi na njene nasvete naletela že prej, bi nam uspelo že prej - v to sem prepričana.  Največ mi je pomenila njena spodbuda in motivacija, da se da! Kljub prepričevanju babic, da je otrok še premajhen, da bi bil brez plenic. In mnenju okolice, da zima ni primeren čas za odvajanje ...
  Daša F.
 • Doc. dr. Jožica Čehovih Zajc
  Anjo sem spoznala kot študentko, ki je pod mojim somentorstvom ustvarjala magistrsko delo na temo komunikacije izločanja pri novorojenčkih. Pri delu je izkazala nadpovprečne sposobnosti proučevanja znanstvene literature, akademskega pisanja, in samostojnega metodološko ustreznega raziskovanja na ravni, ki v kvaliteti močno odstopa od vrstnikov. Slednje se je izkazalo tudi v izjemno dobri končni verziji magistrskega dela, zato ne čudi, da je tudi predsednica komisije za zagovor prepoznala njeno delo kot obetavno in primerno za Prešernovo nagrado. Komisija za nagrade še ni zastopala, si pa po moji oceni Anja slednjo vsekakor zasluži.

  Poleg študijske plati sem Anjo spoznala tudi na osebnostni ravni – s svojo srčnostjo, neomajno pozitivno naravnanostjo in konstruktivnimi strokovno podprtimi nasveti je bila ona mentorica meni pri odvajanju dvoletnika od pleničk. Četudi sem tisti začetni del možnega manjpleničarstva pri otroku zamudila, so bili njeni kratki in jedrnati napotki tako na mestu in relevantni, da smo zelo hitro prešli iz polnega pleničarstva v obdobje brez. Po dveh tednih smo vsi v širši družini komaj verjeli, da nam je uspelo tako hitro. Občutek staršev pri tem je – velika zmaga. Zasluga pri tem gre vsekakor tudi moji izkušeni mentorici – Anji. Draga Anja, hvala J.

  Vsekakor vsem mladim mamicam in očkom, in tistim, ki to še boste, priporočam spremljanje vsebin, ki jih pripravlja na svoji Facebook strani [ČZJ1] . Četudi se za pristop ne odločite (ali ga ne zmorete izpeljati), lahko informacije pridejo prav takrat, ko ste za to pripravljeni. Anji pa želim veliko sreče in uspeha pri njeni nadaljnji karierni poti in v osebnem življenju.
  Doc. dr. Jožica Čehovih Zajc
 • Špela P.
  Kot prvo sem hvaležna za idejo o manjpleničarstvu, ker se mi zdi, da je pojem plenic tako vkoreninjen, da sploh ne razmišljamo o drugih načinih. Nam se je že prvi poskus (pri 4m) obrestoval in potem smo ta pristop samo še stopnjevali. Pri hčerki je bilo opaziti vidno olajšanje. Predavanje je super zastavljeno - poskrbi za splošno razumevanje in nudi veliko predlogov glede uvajanja in prakticiranja manjpleničarstva. Anja je zelo odprta, dostopna in zavzeta. Materiali so zelo lepo pripravljeni. Priporočam!
  Špela P.
 • Teja
  Kaj je pridobil moj otrok?.
  Predvsem bolj zavedne starše, se meni zdi hihi. Pa tudi nove prijatelje in možnost "učenja" glede deljenja igrač in stika z drugimi otroci.

  Kaj sem pridobil/a kot starš?
  Znanje! Pa tudi zaupanje vase in svojega otroka.
  Teja
 • Mamica Maja

  Moram priznati, da mi prvi mesec sploh ni bilo do izvajanja metode, saj mi je bilo takrat vse novo, prisoten pa je bil tudi strah, kako to izvajati z novorojenčkom. Vse dokler mi Anja ni v živo in na sinu pokazala položaja lunice. Od takrat naprej smo "ujeti" v svet manjpleničarstva (če se lahko tako izrazim:)). Tudi partner je bil takoj za to. Všeč oziroma pozitivno pri metodi mi je predvsem to, da otroku tako omogočiš lulanje in kakanje izven pleničke (in mu tudi olajšaš). Lahko trdim, da moj sin ni imel krčev prav zaradi tega.

  Res se mi zdi, da se še bolj povežeš z otrokom na ta način. Če vas je strah, kako boste prepoznali znake - verjemite, nekako jih boste. To potem kar veš. Intuicija dela svoje.
  Seveda, če gledaš na ekonomski vidik, je tu prihranek pri denarju. Lahko bi rekli, da tudi pri času - saj ti je prihranjeno brisanje ritke (si ne predstavljam, kako mora izgledati umazana ritka od vseh kakcev v pleničkah).

  Vesela sem, da se je Anja odločila za to pot in da nudi podporo še ostalim staršem pri poti manjpleničarstva. Ko sem jo pred leti poslušala, kako zavzeto je govorila o tem in kako je bila navdušena, je prav, da takšno znanje in pomoč pridobite od osebe, ki je res podkovana o tem in ki to res srčno izvaja. Sama še vedno spremljam Anjine vsebine, saj mi še sedaj marsikaj pride prav.
  Hvala, Anja! Predvsem se mi zdi dobra ideja o petkovih izzivih! ;)
  Skratka, če vam je to blizu in rabite podporo, nasvete.... Anja iz Apane je pravi naslov za to!

  Mamica Maja
 • mami Neja
  Anjo sem spoznala na starsevski soli v Celju, kjer je predstavljala koncept manjplenucarstva. V trenutku je name naredila ogromen vtis s svojo mirno in neverjetno toplo energijo. Spomnim se, da sem mozu rekla "joj kako je fajn, kar njena prijateljica bi bila". Dojiti je bila moja zelja od ugledanega pluska dalje. Po porodu pa sem se soocila z izzivi - bila sem prepricana, da imam premalo mleka, saj je dojencica po vsakem hranjenju zahtevala se. Hkrati sva se iz porodnisnice uporabljali nastavke. Spomnila sem se, da je Anja omenila, da svetuje tudi pri dojenju in odlocila sem se, da to podarim sebi, nama, nam. Obisk je bil neverjetno topel in poucen, Anja pa me je opomnomocila z novimi prijemi, informacijami in zavedanjem, da jaz najbolje vem, kaj je dobro za najino deklico. V roku 14 dni sva se polno zdojili, tako da je Aptamil romal v svetu, saj ga nismo uporabili v roku ✌️ pridobila sem ogromnooo znanja in imam obcutek, da tudi prijateljico.❤
  mami Neja
 • Larisa, 33 let
  Ko nanese debata na pleničke vedno znova naletim na presenečen odziv, ker je Sia že od 18 meseca brez. So bili vzponi in padci, ampak če ne bi bilo Anjine podpore, bi jo pa verjetno še vedno previjala.
  Larisa, 33 let
 • mami Mojca
  V porodnišnici so mi predlagali umetno mleko, pa sem imela le nekaj dni za tem toliko mleka, da sem ga morala zbirati v lonček. Poplava! Danes je moja 8-mesečna punčka še vedno skoraj 100% na mojem mleku ter kar poka od zdravja. Brez Anjine podpore bi mogoče brez potrebe zapadla v spiralo dodajanja mleka in problemov z dojenjem. In to je ključno: podpora. Da ti nekdo v trenutku, ko nimaš pojma, kaj delaš, vlije zaupanje in te podpre. In verjemite, vsaka bo imela tak trenutek.
  mami Mojca
 • mami Mojca
  Odkar sem mami in dajem svojo punčko od prvega dne naprej na kahlico, ne morem dojeti, kako lahko ljudje pustijo svoje otroke, da se odvajajo sami po sebi, da o naravovarstvenem vidiku ne govorimo. Enostavno nepredstavljivo mi je, da bi to dopustila in sedaj pleničko dojemam izključno kot "za vsak slučaj". Hčerka kaka v pleničko le izjemoma, mogoče enkrat na mesec, saj ve, da lahko računa na starša, ki bosta slišala njeno potrebo. Velika zahvala Anji, ki mi je predstavila koncept in pokazala, da je karkoli drugega nespoštovanje človeškega bitja.
  mami Mojca
 • Tina Z.
  Klepeti so bili res dobra priprava na prihod dojenčka. 
  Kar mi je najbolj ostalo v spominu, je pa pravzaprav ne samo, sicer dragoceno, znanje, védenje, ki si nam ga posredovala, temveč tvoja avtentičnost, energija, prijetno vzdušje, ki si ga ustvarila.
  Dobila sem občutek, da mi bo kot mami šlo, ker je dovolj to, da zaupam svoji intuiciji. Vame si prenesla nek mir in samozavest. Na klepete sem z veseljem prišla, ko sem bila noseča in sem se prihoda otroka res veselila z zaupanjem vase, kar je izredno dragoceno. Klepeti so bili nekakšna protiutež današnji zmedi, preobilici nasvetov okoli vzgoje otrok.
  Tina Z.
 • mami Anja
  Ko sem izvedela za nosečnost sem bila zelo vesela in prestrašena saj nisem vedela kaj me čaka in kako se pripraviti. Sploh nevem kako, ampak enkrat sem na facebooku zagledala, da je predavanje na temo dojenja in sem se prijavila. Od takrat naprej sem se vedno udeležila vse do poroda potem po porodu je pa žal vedno kaj prišlo vmes, nič kaj veliko ni spala in je bila slabe volje. Tako da sem se zadnje časa samo prijavila in komaj čakala na obnovo, da sem jo lahko med dojenjem ponoci prebrala.
  Zelo sem vesela, da sem takrat naletela nate in za tvoje obnove o predavanjih saj me je obnova dojenja rešila mastitisa in v porodnišnici sem ga pomoje ene 5x prebrala in vedno sem se po prebrani obnovi počutila močno, da jaz to zmorem. Iz srca se ti zahvaljujem za vse nasvete in pomoč saj so v težkih časih prišli zelo prov, so dali novo moč in novo motivacijo. Sedaj se pa že 9 mesecev samo dojiva. Vmes sem imela tri mastitise, ampak sem jih do časa rešila.
  mami Anja
 • anonimna mami
  Starševski klepeti niso le virtualni debatni krožek za starše, ampak prostor, kjer se govori o konkretnih izzivih starševstva in kjer ima vsak varen prostor, da izrazi svoje misli in skrbi vezane na temo klepeta. Všeč mi je, da so teme zelo različne in tudi to, da je klepet 1x mesečno, saj so mi pogostejša druženja/predavanja bolj v izziv kot veselje. 
  anonimna mami
 • Andreja
  Hvala za vsa virtualna predavanja, bila so super, sproščena, poučna, strokovna in srčna.
  Andreja
 • Heidi
  Ti starševski klepeti so bili super! Odlične teme in odlična vsebina! Super se mi zdi da so bili brezplačni,saj dandanes ni več nič brezplačno. Super ste!  Hvala vam!
  Heidi
 • Špela
  Starševski klepeti so bili zelo sproščeni, polni idej in izkušnj ter priporočil za nadaljnjo raziskovanje določene tematike. Najbolj pa mi je všeč, ker klepeti niso marketinško usmerjeni, kot so ponavadi taki ali drugačni dogodki za starše. 
  Špela
 • Ana
  Starševski klepeti so mi bili všeč, ker si v prvi vrsti mama. Bilo je sproščeno, prijetno, poučno. Hvala tudi za povzetke - so dragoceni.
  Ana
 • Mojca
  Največ mi je prineslo to, da imam občutek, da poznam svojega otroka. In da ga razumem, da se mu res posvetim, če že glede ostalih stvari nimam včasih tega občutka, imam vsaj glede lovljenja kakcev.
  Zadovoljstvo, da otroka poznam.
  Vaši nasveti so razumljivi in utemeljeni.
  Mojca
 • mami Ursula
  Zanimive teme, možnost za vprašanja, zelo mi je bila všeč predavateljica, ki je bila z dušo pri stvari, pogosto je govorila iz osebnih izkušenj, povedala je strokovno mnenje, dodala svojega, pri vsem tem pa nas opogumljala in bodrila.. res, z ljubeznijo! Mi je za zgled!
  mami Ursula
 • mami Irena
  V drugi polovici druge nosečnosti in porodniške sem imela priložnost prisostvovati pri petkovih zoomih, ki jih je vodila Anja. Mame na porodniškem dopustu smo velikokrat osamljene, želimo si družbo, pogrešamo zunanji svet. Hkrati pa misel, da bi se odpravile od doma velikokrat ostane nerealizirana. Zoom srečanja so bila točno to kar sem potrebovala za popestritev napornega tedna doma. Anja se je na teme odlično pripravila. Teme so bile aktualne, zanimive in življenske. Super mi je bilo, ker je Anja v teme vključila veliko svojih izkušenj, vedno pa je tudi nas povabila k podajanju naših izkušenj, prav tako je z veseljem odgovarjala na naša vprašanja. Vesela bi bila, če bi s srečanji nadaljevale tudi v tem letu, saj so mi res veliko prinesla. Srečna in pomirjena mama, srečen otrok. Anja - hvala za vse!
  mami Irena
 • Eva R.
  Pred dobrim letom in pol sem rodila svojega prvega otroka, sina Brina. Kot novopečena mamica nisem imela kaj dosti pojma o dojenju in tudi zaupala sem, da mi bo prišlo naravno, kako dojiti, ter da se bova z novorojenčkom lepo priklopila. Že v porodnišnici pa se je pokazal problem, ker je sinko imel priraščen jeziček in se ni znal priklopiti. Ker sem želela stimulirati prsi, da bo prišlo mleko, ki ga ob porodu še ni bilo, sem po nasvetu porodnišnične babice začela uporabljati nastavek. Nastavek nama je sicer pomagal in sinko se je lepo dojil, lepo je pridobival na teži. Flaško smo dali samo ponoči, da je prej nazaj zaspal. Podjezično vez so sicer v porodnišnici tretji dan spodrezali, da je bila krajša. Ko pa sem se po 10 dneh odločila nastavek odstraniti, se je pokazala problem, da sinko ne zna zagrabiti zize brez tega. Za pomoč sem prosia svetovalko Anjo, ki me je obiskala na domu. Pokazala mi je prave prijeme ter mi svetovala glede stimulansov o povečanju tvorbe mleka. Oboje mi je zelo prav prišlo, saj sem zaradi nastavka začela doživljati stisko, ker mi je med dojenjem stalno padal z zize in se otrok ni mogel normalno dojiti. Z Anjinimi srčnimi nasveti in strokovno podporo sva se sčasoma odvadila od nastavka. Je pa Brin zelo trmast otrok, kar se je pokazalo že v zgodnjem obdobju, in tudi sprememb ne mara, zato je trajalo malo dlje, da vsa se odvadila. Z Anjino pomočjo sem ohranjala zaupanje, da nama bo uspelo. Obenem sem čutila manjšo stisko ob tem izzivu. Anja je super punca in svetovalka in rada jo še kdaj prosim za nasvet.
  Eva R.

Kdo se skriva za imenom Apana?


Sem Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege.

Magistrirala sem leta 2020 na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani s področja negovanja novorojenčka pri izločanju in odvajanju v domačem okolju - po domače: manjpleničarstvo pri novorojenčku. Tako sem svojo izkušnjo podkrepila z znanstvenimi spoznanji in kvalitativno raziskavo. Znanje sem poglabljala tudi pri Andrei Olson iz GoDipaerFree in tako pridobila certifikat svetovalke za manjpleničarstvo ter odvajanja od plenic.

Vso to znanje z največjim veseljem prenašam naprej k vam - staršem, ki si želite prakso manjpleničarstva s komunikacijo izločanja prenesti v vaš vsakdan.

V času študija sem prejela široko paleto znanja, a me najbolj zanima področje javnega zdravja in porodništva. Opravila sem tudi predmet Dojenje in laktacija, zato vam na pomoč priskočim tudi pri težavah z dojenjem v poporodnem obdobju.

Sem mama in žena. Velika ljubiteljica in zagovornica narave. Bivša športnica in trenutno gospodinja :) Z možem ustvarjava na majhni kmetiji nad spodnjim tokom reke Savinje, ki sva jo poimenovala Rodovno posestvo Naša hiša. Trudiva se živeti čim bolj sonaravno, kar med drugim zaobjema pridelavo lastne hrane po antropozofskih oz. biodinamičnih načelih, življenje z manj odpadki, krožno gospodarstvo in naravno gradnjo.

Kaj me odlikuje?


Sem Anja Zagoričnik Jarm, mag. zdr. nege., certificirana svetovalka za manjpleničarstvo in odvajanje od plenic ter svetovalka za dojenje. Seveda pa sem tudi mama F in J, žena ter velika ljubiteljica in zagovornica narave.


Strokovna izobrazba

Za pridobitev naziva mag. zdr. nege sem zaključila 5 letni bolonjski študij Zdravstvene nege na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Iz področja manjpleničarstva pri novorojenčkih sem magistrirala z odliko.


Certificirana svetovalka za manjpleničarstvo

Željo po poglobljenem znanju, ki ne temelji le na lastni izkušnji, sem leta 2020 potešila z izobraževanjem pri Andrei Olson iz Go Diaper Free. Ta skupnost šteje več tisoč staršev z vseh kotičkov sveta.


Montesori pedagogika

V poplavi pedagoških pristopov sem se pri prvorojenki najbolje znašla v Montessori pedagogiki. Znanje sem poglobljala v programu Dom po meri otroka pri Mojci Košič iz Montessori doma. Dodatne izkušnje sem nabirala z hospitacijami na njenih delavnicah z dojenčki.
Zadnje čase me je močno pritegnila Waldorfska pedagogika.
Pridobljeno znanje in izkušnje vpeljujem v družinski vsakdan, pravtako pa tudi v odnos z vsakim sočlovekom (od dojenčkov do starostnikov).


Sonaravni ter trajnostni način življenja

Življenje je prepleten sistem in ljudje smo del njega, del narave. Osnova vsega, kar počnem je prav ljubezen do vsega, kar nas obdaja in zato je življenje po permakulturnih in antropozofskih načelih moj temelj. Živim na Rodovnem posestvu Naša hiša, kjer se z družino vsakdan trudimo za sočutenejši in prijaznejši jutri.


etike in načela-slo

Vrednote in poslanstvo


Kot velika navdušenka nad permakulturo, zagovarjam vrednote, ki izhajajo iz njenih 3 temeljnih etik: skrb za zemljo , skrb za ljudi in pravična delitev . Svoje življenje se trudim čim bolj usklajevati tudi s permakulturnimi načeli, predvsem načeli odnosov. Več o tem si lahko preberete tukaj: Etike in načela permakulture

Življenje mi postavlja zahtevne preizkušnje, a mi le-te pomagajo, da sem v svojih temeljih vedno stabilnejša. Kljub vsemu, kar se zgodi ali dogaja sem nepopravljiva optimistka in svoje poslanstvo čutim kot navdihovanje in vzpodbujanje ljudi k sonaravnejšemu življenju.

Apana je le en del mene, del, ki lahko pomaga tebi, kot staršu.


Preberi več o permakulturi Preberi več o antropozofiji